21.5.2012

Ensimmäinen nyppimiskerta

Suomen Mäyräkoiraliiton sivuilla karkeakarvaisen mäyräkoiran rotumääritelmässä karva kuvataan seuraavasti: 
Kuonoa, kulmakarvoja ja korvia lukuunottamatta koko runkoa peittää tasainen, rungonmyötäinen, tiheä ja karkea peitinkarva, jonka alla on aluskarvaa. Kuonossa karva muodostaa selvän parran. Kulmakarvat ovat tuuheat. Korvissa karvapeite on lyhyempää kuin rungossa ja lähes sileää. Häntä on kokonaan ja tasaisesti pinnanmyötäisen karvan peittämä.


Jos katsotte kuvaa reilun viikon takaa, huomaatte, ettei Paavo ollut enää aivan rotumääritelmän mukainen.
Oli siis aika viedä Paavo ensimmäistä kertaa nypittäväksi. Kasvattajat olivat luvanneet hoitaa homman. Vaikka nyppiminen ei varsinaisesti satu, voi ammattinyppijän tekemä nopea ensimmäisen kerran 
nyppiminen olla mäykylle epämiellyttävä kokemus.


Paavo ei ollut kovin innostunut hommasta. Herra rimpuili ja yritti näyttää hampaita. Valitettavasti ämpyily ei auttanut eikä karkuunkaan päässyt. Aikaa hommaan meni taukoineen Suomi-Venäjä -jääkiekko-ottelun verran. 


Selästä karvat irtosivat melko helposti, tassuissa ja naamassa ne olivat tiukemmassa. Kasvattajat nyppivät omat koiransa osissa niin, että yhtenä iltana aikaa käytetään tunti per koira. Paavo käytiin kuitenkin kerralla läpi, ettei meidän tarvinnut ajella edestakaisin. 
 Trimmaus viimeisteltiin leikkaamalla liian pitkät karvat tassuista ja mahasta. Saimme myös mukaamme hohkakiven, jolla voimme vielä "harjata" karvoja irti.
Pienestä mustasta turjakkeestamme tuli komea harmaan-ruskea nuori koiraherra. Menee varmasti hetki, että silmä tottuu uuteen ulkonäköön.
 


Nyt jäämme odottelemaan, miten nopeasti Paavon karva kasvaa takaisin. Karvasta tuskin tulee enää noin pitkää ja kiharaista. Kasvuvauhti vaihtelee, yleensä karkeakarvaiset mäyräkoirat nypitään ilmeisesti noin kahdesti vuodessa.  


Iso kiitos kasvattajille, jotka käyttivät aikaansa ja näyttivät meille kuinka nyppiminen tehdään. Taidamme kuitenkin molemmat olla niin hellämielisiä, että jätämme homman jatkossa ammattilaisille. 

12 kommenttia:

 1. Huh, miten hurjannäköistä hommaa! Ja hurjannäköinen on Paavokin rimpuilleessaan. Mutta lopputulos on hieno ja kiltistihän Paavo taisi lopulta osaansa asettua. Kunhan herra harjaantuu, kaikki sujuu varmasti oikein mainiosti:)
  Onneksi meillä ei tuota nyppimistä tarvita, tunnettu teatteridiivamme Mirkku pistäisi nimittäin varmaan kunnon show´n pystyyn!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti homma näyttää hurjemmalta kuin onkaan. Osa koirista saattaa stressaantua tai ahdistua nyppimisestä, mutta Paavo jääräpäisenä mäykkynä laittoi tavan vuoksi vastaan.

   Poista
 2. Ihan sitä on kuin parturissa käynyt herra. Jos ei harrasta näyttelyita niin talvea vasten ei kauheasti kannata nyppiä:) Sitten jos totuttaa koiran nyppimiseen ja itse nyppii, niin joka kerta pääsee vähäsen helpommalla. No korvat aiheuttavat meilläkin vielä vähän ongelmia. Muutama karva kerrallaan... M-L ja Ossi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole suuria näyttelysuunnitelmia. Voi olla että näyttelyura jää kokonaan, sillä Paavolla on vasta yksi kives. Korvat meilläkin olivat ne pahimmat, korvan sisältä karvoja saisi nyppiä kuulemma useamminkin. Ja me olimme unohtaneet koko asian. Pitää nyt vähän vanhempana Paavo totuttaa korvakarvojen nyppimiseen.

   Poista
 3. Voi huokausten huokaus, täällä sitä ihastuneesti huokaillaan ja kuolaillaan Paavon kuville. Niin on herra vielä alussa vauvan näköinen, vaan kuoriutuipa sieltä mitä komeimman näköinen uros. Elli lipsauttaa pusut Paavolle :) Puolen vuoden päästä ollaan taas samassa pisteessä ;D
  Korvat sisältä, tassut, massu ja ahteri on pahimmat. Selkä kai on helpoin nypittävä. Ja kuinka pehmeä onkaan se karva, kun karkeat villat on poisnypitty. Usko pois, äkkiä siihen tottuu ja kerta kerran jälkeen aina nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo lipsauttaa anteliaasti monta pusua takaisin. Me kanssa ihmettelimme, miten pennusta tuli hetkessä ihan aikuisen oloinen. Samat paikat tuntuivat Paavosta inhottavimmalta, vaikka aika hyvin karva taisi joka puolelta irrota. Me vasta odottelemme, millainen karkkari Paavosta tulee pehmeän pentukarvan jälkeen.

   Poista
 4. Voi kuinka komea on lopputulos. Rakastan karkkareita mutta kuten on tullut sanottua monta kertaa, tuo nyppiminen on toistaiseksi estänyt hankintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nyppimistä on tiedossa melko harvoin. Ja ilmeisesti osa karkkareista on "vähäkarvaisia" joten niissä ei ole paljoa nypittävää. Eli valitset vaan sopivan karvattomat vanhemmat!

   Poista
 5. Komea kaveri paljastui karvojen alta.
  Pysy Paavo lyhytkarvaisena niin ei tarvitse irvistellä, kun joku nyppii perskarvoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo on samoilla linjoilla, perskarvojen nyppiminen ei ollut kivaa.

   Poista
 6. No Paavo ny on aina komee, karvoilla tai ilman, mutta onks pakko nyppii? Mitä tapahtuu, jos jättää karvan nyppimättä?

  Äippä haaveilee mulle kaveriks kaniinikarkkaria, mutta toi nyppiminen askarruttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mitä tapahtuu, jos karvan jättää nyppimättä, voi olla että se kasvaa epätasaisesti tms. Sen tiedän, että jos karkkari karva ajellaan koneella lyhyeksi, muuttuu karvan laatu ja siitä tulee pehmeää.

   Osasisiko joku karkkari-ihminen kertoa, mitä tapahtuu jos ei nypitä?

   Nyppiminen vie kuitenkin vaan pari kertaa vuodessa pari tuntia eli ei se ajallisesti ole iso homma. Kannustamme ottamaan Myrskylle karkkarikaverin!

   Poista